Laatste nieuws

Heb je een nieuwtje? dan kun je deze insturen naar leijeruitersfacebook@hotmail.com

Interview vragen Ilse Schoutens – Endurance
De marathonlopers van de Leijeruiters. 60 tot 80 kilometer leggen ze met zijn tweeën op een dag af. Ze zijn alleen te stoppen voor zogenaamde ‘Vet gates’. Wat houd dat Endurance precies in?

1) Stel je zelf eens voor!
Hee, ik ben Ilse Schoutens, 24 jaar en al mijn halve leven lid van de Leijeruiters. Ik ben wel een lid op afstand, want ik studeer in Nijmegen. Je zult mij dus niet vaak in de buurt van de Hoogakker aantreffen. Mijn paard Kane heb ik deze herfst alweer 9 jaar, en ook hij komt uit de buurt, namelijk uit Biezenmortel. Kane is een 12 jarige NRPS ruin en een echte mengelmoes van verschillende rassen. Na een niet zo’n goede start in de dressuur, het springen en de eventing kwamen we uit bij endurance, en dat lijkt helemaal ons ding te zijn.

2) Endurance, wat is dat precies?
Endurance is eigenlijk een soort marathon lopen, maar dan voor paarden. De afstanden variëren van 20 km tot 160 km per dag, en er zijn ook meerdaagse wedstrijden. Degene die de afstand als snelste aflegt met een paard dat nog ‘fit to continue’ (fit genoeg om verder te lopen) is wint. In Nederland is van maart tot oktober vrijwel elk weekend ergens een wedstrijd. Vaak gaat dit door het bos, maar er is bijvoorbeeld ook een wedstrijd aan het strand. Vooraf en achteraf word je paard uitgebreid gekeurd. Vanaf wedstrijden langer dan 40 km word je paard tussendoor ook gecheckt, dit zijn de zogenoemde ‘vet-checks’. Bij de keuringen wordt gelet op het vochtgehalte, de spieren, eventuele wondjes, of het paard kreupel loopt en de hartslag. De hartslag is in de gehele wedstrijd belangrijk, want die mag bij de keuringen niet boven de 60 zijn.

3) hoe ben je erbij gekomen dit te doen?
Dressuur, springen en eventing bleek niet helemaal ons ding. Dressuur ben ik niet consequent voor, springen is Kane te lui voor (die balken vallen toch gewoon als je er tegenaan tikt dus waarom zou je je benen optillen?) en voor de eventing waren we allebei te grote watjes. Op de stal in Groesbeek leerde we een stalgenootje kennen die endurance wedstrijden reed. Voor de grap heb ik mezelf toen eens opgegeven voor een impulswedstrijd, vergelijkbaar met een BB springen rubriek. Op de heenweg vond ik het maar een hoop gedoe, kaarten, keuringen, lintjes volgen… Maar toen ik eenmaal gefinished was wist ik het zeker; dit wil ik vaker gaan doen!

 

 

4) Hoe train je voor deze tak van sport ?

Endurance trainen bestaat uit een combinatie van heel veel trainen en heel veel
niks doen. Voor de lagere klasses hoef je eigenlijk niet heel veel te doen, de meeste paarden die veel worden gereden kunnen een klasse 1 wedstrijd zonder al teveel training kunnen uitlopen. Daarna wordt het lastiger. Rust is erg belangrijk, want lange afstanden rijden vergt veel van de spieren en pezen. Natuurlijk rijden we ook dressuurmatig in de bak, juist met lange afstanden is het erg belangrijk dat hij goed recht loopt, een uurtje scheef lopen is al niet goed, maar kilometers achter elkaar scheef lopen zorgt voor blessures. Verder heb ik uitgebreide trainingsschema’s die ik ook bespreek met andere endurance ruiters.

5) Wat is er leuk en niet leuk aan ?
Het leuke is dat je op een hele andere manier met je paard bezig bent. Je moet veel meer gaan letten op kleine dingetjes. Daarbij ben je een hele dag van huis en kom je in de meest mooie gebieden. Ook is het erg gezellig, meestal vind je iemand met hetzelfde tempo en kan je gezellig samen rijden en kletsen. Omdat sommige mensen ver moeten reizen voor een wedstrijd komen die al een dag eerder met hun paard en tentjes. Daardoor ontstaat er vaak een soort camping op het wedstrijdterrein. Ook is het leuk omdat je aan de ene kant heel veel kunt voorbereiden, maar er alsnog heel veel onverwachtse dingen op je pad komen. Zo stond ik ooit stil omdat er midden op het pad een Schotse Hooglander stond. Minder leuk is dat je soms maanden naar een wedstrijd toe werkt… en dan regent het. In de regen een dressuurproef doen is niet leuk, maar dan ben je met een paar minuten klaar. Urenlang in de stromende regen op je paard is best wel vervelend, ook voor je grooms. Stom zijn ook de negatieve berichten over de sport vanuit de Arabische landen. De endurance sport daar is gelukkig niet te vergelijken met de sport in Nederland.

6) Wat zijn je toekomst plannen in deze sport?

Afgelopen seizoen hadden we een hoop pech, dus volgend jaar gaan we er vol voor. Het doel is om onze CEI kwalificatie te halen, daarvoor moeten we nog twee wedstrijden, en ik zou aan het einde van dat jaar graag een afstand van 100 km willen rijden. Als ik op de langere termijn moet kijken zou ik graag tot het hoogste niveau komen met Kane, al weet ik niet of we dat halen. Buitenlandse wedstrijden staan ook nog op mijn lijstje, er zijn hele gave wedstrijden door de hooglanden van Schotland, maar bijvoorbeeld ook in Toscane.

7) Afsluiter!
Veel van de dingen waarom Kane geen goed dressuur of springpaard is, maakt hem juist een goed endurance paard. Zijn lange, weinig elegante gangen zijn perfect om snel vooruit te komen zonder veel energie te verspillen. Dat luie gedrag waarom het zo’n belabberd springpaard is zorgt ervoor dat hij nooit onnodig energie verspild bij een drukke massastart (soms wel 50 paarden die tegelijk mogen vertrekken!). Crosslessen om hem wat dapperder te maken zijn eigenlijk geen overbodige luxe, ik sta nu tijdens trainingen vaak genoeg stil omdat we een klein beekje moeten doorwaden, wat niet gaat, want dat is eng.

Verder wil ik nog even zeggen dat er volgend jaar weer een endurance in de Loonse en Drunense duinen word georganiseerd. Misschien zijn er wel fanatieke Leijeruiters die daar aan mee willen doen?

 

 

 

Clubkampioenschappen 2017
Ruiterweekend
Van vrijdag 22 september tot en met zondag 24 september zal het ruiterweekend weer plaatsvinden!
Dit jaar is de bestemming: De Veluwe!
Voor meer informatie en aanmelden zie de bijlage bij post voor leden.
Oefendressuur 
Op 7 oktober organiseren we een oefendressuur wedstrijd
Grote schoonmaak
Op zaterdag 21 oktober is de grote schoonmaakdag!